GR-paden zijn een mooie uitvinding. Markeringen volgen en je niets moeten aantrekken van het navigeren zodat je je volledig op het landschap en het pad kan concentreren. Maar soms is het avontuurlijker om het over een andere boeg te gooien. Daarom stippelde ik zelf een route uit op basis van de kaart langsheen enkele mooie, minder bekende plekjes in de Ardennen. Het resultaat is een bijna vijftig kilometer lange tocht tussen Gedinne en Libramont met een overnachting op de bivakzone van Virée à Chêne die ik in de herfst van 2023 wandelde. Wie op zoek is naar een waardig tweedaags alternatief voor Entre Lesse et Lomme, die zal aan deze wandeling plezier beleven.
Dag 1 - Gedinne - Bivakzone Virée à Chêne
Datum: Donderdag 26/10/2023
Afstand: 22,8 kilometer
Stijgingsmeters: 286m
Dalingsmeters: 350m
Weer: 10°C, beetje regen
Het station van Gedinne geeft een troosteloze indruk. Behalve wat autoverkeer is er op deze mistige ochtend weinig leven in de brouwerij. Er staat een bosrijke eerste wandeldag op het programma. De passage door het Bois de Bièvre is vooral een natte bedoening, want het heeft de voorbij dagen en weken flink geregend en ook nu wisselen droge momenten af met hevige regenbuien. Zo kom ik enigzins natgeregend na vijf kilometer aan het Mémorial des Maquisards. Hier was in tijdens de Tweede Wereldoorlog een kamp van het verzet. Op 1 september 1944 werd het door een overmachtige Duitse eenheid omsingeld. In een bloedige strijd komen 17 verzetsstrijders om, net als vele Duitsers. In de heuvel is een trap uitgebouwen die leidt naar een monument bovenaan. Hier staan de namen van de 17 strijders en collega's die tijdens andere acties omkwamen.
Mémorial des Maquisards van Graide
Aan de hoeve van Agrainchenet, die de verzetsstrijders gebruikten, gaat het rechtdoor op een stuk asfalt door de Virée d'Herbois. Hier volgt een fijn stuk door het bos langs de rand van een grasveld naar een vroeger pompstation. Dat is gelegen in een relatief natte vallei. Inmiddels ben ik zo ook de provinciegrens tussen Namen en Luxemburg overgestoken. In een grote boog gaat het rond Porcheresse. In het veld naast het bos is een troep everzwijnen op zoek naar een doorgang. De grootste dieren beuken tegen de omheining, maar er is geen doorkomen aan. Ik heb de indruk dat de hele groep in paniek is. Helpen kan ik die dieren niet, want die aanzien mij wellicht als een gevaar voor de kleintjes die ze mee hebben. Hieronder een kleine video van onze ontmoeting.
Door de bossen gaat het verder naar de mooie vallei van de Our. Niet te verwarren met de gelijknamige rivier op de grens met Luxemburg en Duitsland. Kleine, smalle paden wisselen zich af met bredere boswegen. Her en der staat de Our op het punt uit zijn oevers te treden. Jammer genoeg komt een een eind aan het leuke pad bij de Pont des Cochettes, iets voorbij de samenvloeiing van de Lesse en de Our. Entre Lesse en Lomme-wandelaars kennen de brug (al moeten ze er niet over). De ELL loopt hier langs een breed pad parallel aan de rivier. Maar dat doe ik niet. Ik klim naar de Roche aux Chevaux. Hier heb je een magistraal uitzicht om de samenvloeiing van beide rivieren. Dat de ELL hier niet langs gaat heeft me altijd verrast.
De Our, Pont des Cochettes en Roche aux Chevaux
Van de Roche aux Chevaux is het niet meer ver naar het dorpje Lesse. We blijven nog even op de rechteroever van de Lesse, gaan dan langs een kleine steengroeve en komen ze aan een brug bij de oude molen van Molhan. Hier vervolg je je weg op de Entre Lesse en Lomme tot aan de bivakzone Virée de Chêne, 1,3 kilometer verderop. Onderweg klimt het pad zo'n 20 meter boven de rivier. De bivakzone ligt er verlaten bij. Ik heb op deze weekdag de plekjes voor het uitkiezen. Na een gevriesdroogde maaltijd en dito dessert kruip ik voldaan onder de dons.
Dag 2 - Bivakzone Virée à Chêne - Libramont
Datum: Vrijdag 27/10/2023
Afstand: 25,5 kilometer
Stijgingsmeters: 442m
Dalingsmeters: 287m
Weer: 10°C, beetje regen
's Nachts is het één of andere dier erin geslaagd mijn dry bag die dienst doet als vuilbak door te knagen. Ik heb niks gehoord, hoewel dat toch wel kabaal moet hebben gemaakt. Gelukkig heb ik nog een ander zakje om al mijn vuiligheid in te doen.
Ik volg een pad achter de bivakzone door het bosdeel Derrière Marche om zo wat verderop op de ELL aan te sluiten. Ik moet net als de ELL het brugje over de Lesse, aan de parking van Fau Mayau nemen. 700 meter verder verlaat ik de ELL en trek oostelijk door het bos bij Chamont naar Villance. Nu volgt een iets minder aangenaam stuk, want vanaf Villance moet je een heel eind over asfalt en zeker bij de uitgang van het dorp is dat niet fijn met het drukke verkeer ernaast. Het wordt aangenamer op weg naar het containerpark en nadien aan de overzijde van de snelweg.
Zo kom je in Libin terecht. Hier kan je bevoorraden in een supermarkt op 50 meter van het parcours. Daarna gaat het omhoog naar de kapel van Notre-Dame de Lourdes. Hoewel de N40-weg er langs loopt, is het aangenaam vertoeven op het bankje aan de kapel met een uitzicht in de richting van de bossen die het volgende hoogtepunt van de tocht verbergen: de kleigroeve van de Arfaye.
Op het eerste zicht lijkt de groeve niet toegankelijk, vanwege de hekken errond. Wandelaars zijn echter welkom om het areaal te verkennen. Er wacht je een kleurrijk schouwspel van een verlaten kleigroeve, deels ondergelopen en omgeven door bossen. Het parcours loopt verder de bossen in, richting natuurreservaat Les Troufferies. Twee kilometer lang loop je op de ELL. Via enkele brandgangen en een open bos kom je aan een visvijver die gevoed wordt door de Noire Eau. Geregeld treedt de visvijver buiten zijn oevers.
Libramont komt stilaan in zicht. Via de oostelijke rand van het Bois de Banê kom je ineens weer in de drukke bewoonde wereld. De laatste drie kilometer gaan over asfalt. Een kort stuk van 800 meter gaat langs de N40-autoweg. Hier wandel je best (en sowieso verplicht) aan de linker straatzijde. Na het drukke knooppunt met de N89 wordt het rustiger en bereik je het centrum van Libramont en tenslotte het station.
De GPX van deze Ultimate Hiking Special kan je downloaden via onderstaande kaart. Klik rechtsboven op "View the route in detail". Je wordt naar Openrunner geleid, waar je meteen kan downloaden.