top of page
Foto van schrijverMichel

Jachtseizoen 2024-2025: Alle info om veilig te gaan wandelen in de herfst

Jachtseizoen België - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net

Het is weer bijna zo ver: het hoofdjachtseizoen begint. Tussen 1 oktober en 31 december is de traditionele periode van drijfjachten (in het Frans: "chasse en battue") over het hele Belgische grondgebied en dan vooral in bosrijke gebieden en dus al zeker in Wallonië. Dat heeft belangrijke gevolgen voor wie in de laatste maanden van het jaar ongestoord wil gaan wandelen. Niets zo lastig dan tijdens je wandeling geconfronteerd worden met afgesloten paden voor de jacht.


Over de jacht

Op plaatsen waar drijfjachten gehouden worden is het meestal gedurende de hele dag verboden om het jachtgebied te betreden voor wandelaars of eenieder die er niks te zoeken heeft. Dat is een serieus verschil met loerjachten (in het Frans: chasse à l'affût) die tijdens het hele jaar gehouden kunnen worden en beperkt worden in tijd. Voor Vlaanderen en Wallonië verschilt dit. Sowieso kunnen de meeste dieren enkel gejaagd worden tussen 1 uur voor zonsopgang en 1 uur na zonsondergang.


Het merendeel van de jachten wordt op voorhand aangekondigd, maar dat is niet steeds het geval. Zo is het voor jachten op privéterreinen, dus ook waar GR-paden door lopen, niet verplicht om de data op voorhand bekend te maken. Wel moeten alle jachtgebieden met de nodige affiches bebakend worden. De gele affiches (zie afbeelding rechtsboven) dienen om een jacht aan te kondigen met datum en uur. Je mag echter nog steeds door zolang je de rode affiche niet tegenkomt. De rode affiches tonen het toegangsverbod aan en moeten uiterlijk 48 uren op voorhand opgehangen worden en ook binnen 24 uren na het einde van de jacht weer weggehaald worden (wat niet steeds het geval is). Respecteer steeds de tijdstippen die op de affiches staan, om ongelukken te vermijden. Opvallende kledij, m.a.w. felle kleuren, dragen is sowieso aangeraden in de herfst.


Jachtaffiche doorgang verboden - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Doorgang verboden

Jacht in Vlaanderen

In Vlaanderen wordt er, in tegenstelling tot Wallonië, weinig gejaagd doordat er veel minder beboste gebieden zijn. De kans dat je een jacht op jouw pad tegenkomt is dus eerder klein. Kalenders worden er niet gepubliceerd.


Jacht in Wallonië

Na jarenlang wachten heeft men vanaf het jachtseizoen 2023-2024 een digitale kaart ontwikkeld, het zogenaamde "Chasse On Web". Tot op heden moest je op websites van toeristische diensten en gemeenten alle info gaan halen. Omdat dat opzoekwerk redelijk omslachtig was, bundelde ik sinds 2020 al die informatie op deze pagina. Hoewel de digitale jachtkaart nog steeds niet geheel foutloos is, heb ik besloten om vanaf het seizoen 2024 de info niet meer te publiceren en enkel nog de jachtkaart en informatie over de DNF-kantons te delen. Heel wat kantons publiceerden in het verleden slechts sporadisch info en sinds de introductie van de jachtkaart is de publicatie van geüpdatete lijsten nog verminderd en sowieso quasi overbodig geworden.


Jachtkaart Wallonië

Veelgestelde vragen over de jacht


Kan Ultimate Hiking me helpen om na te gaan wanneer er gejaagd wordt?

Ik kan dat, ja. Maar je kan zelf ook alles opzoeken op de digitale kaart. Heb je andere vragen omtrent het wandelen tijdens de jachtperiode, dan beantwoord ik die graag. Contacteer me dan via Facebook of e-mail.


Is er een officiële digitale kaart met alle jachtzones en -data?

Ja. Sinds september 2023 is deze te vinden op chasseonweb.be of gewoon op Ultimate Hiking via de pagina jachtkaart.


Ik ben tijdens een wandeling op een rode affiche en dus een jacht gestoten, hoewel die niet op de digitale jachtkaart stond. Hoe komt dat?

Zoals eerder geschreven moeten niet alle jachten aangekondigd worden, bijvoorbeeld als deze op toegankelijke privéterreinen plaatsvinden. Ten tweede kan het zijn dat de DNF een fout gemaakt heeft en verkeerde data heeft ingebracht. Dat is tijdens het seizoen 2023 al veelvuldig voorgevallen en kan ook in de toekomst nog voorvallen. Daar valt weinig aan te doen.


Vinden alle jachten tussen 1 oktober en 31 december plaats?

Neen. Er wordt ook op andere momenten tijdens het jaar gejaagd, maar de kans is het grootst dat je in de drie laatste maanden van het jaar (=het hoofdjachtseizoen) het meest geconfronteerd wordt met gesloten paden. Het merendeel van de jachten vindt plaats tussen van oktober tot en met december, maar ook daarbuiten wordt er dus gejaagd. Soms wordt de jacht nog doorgetrokken tot eind januari, soms zelfs tot eind februari, afhankelijk van de dierenbestanden waarop gejaagd wordt. De data kan je hieronder vinden:

Hert

aanzit/loerjacht

21 september > 31 december

Hert

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Ree

aanzit/loerjacht

15 juli > 31 december

Ree

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Mouflon

aanzit/loerjacht

21 september > 31 december

Mouflon

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Everzwijn

aanzit/loerjacht

heel jaar

Everzwijn

drijfjacht (open terrein)

1 augustus > 29 februari

Everzwijn

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Haas

-

1 oktober > 31 december

Fazant

-

1 oktober > 31 januari

Patrijs

-

1 september > 30 november

Houtsnip

-

15 oktober > 31 december

Canadese gans

-

1 augustus > 15 maart

Wilde eend

-

15 augustus > 31 januari

Meerkoet

-

15 oktober > 31 januari

Konijn

-

heel jaar

Vos

-

heel jaar

Houtduif

-

1 oktober > 10 februari

Wanneer wordt er gejaagd in andere landen, zoals Frankrijk, Luxemburg en Duitsland? Waar kan ik daarover informatie vinden?


Luxemburg

In het Groothertogdom Luxemburg worden de jachtdata ook gedeeld via een kaart, weliswaar is het daar iets minder duidelijk tot waar de jachtzones reiken. De kaart vind je op de Luxemburgse Géoportail. Je moet voldoende inzoomen om de data te zien. De lichtblauwe lijnen zijn de grenzen van een jachtgebied. Opgelet: jachten met een beperkt aantal jagers (minder dan 12) of everzwijnjachten die pas in allerlaatste instantie georganiseerd worden, moeten niet gemeld worden en staan in de meeste gevallen dan ook niet op de kaart.


Frankrijk

Het hoofdjachtseizoen is in Frankrijk afhankelijk van het department, maar situeert zich grotendeels tussen begin september en eind februari. Voor duidelijk informatie over waar en wanneer er gejaagd wordt, neem je best contact met de jachtfederatie van elk departement of het nationaal/regionaal park waarin je wil gaan wandelen. Het gebruik van een digitale kaart is nog lang niet ingeburgerd. Sommige departementen stellen wel al een digitale kaart ter beschikking, zoals:

  • Haute-Savoie (74): https://www.chasseco.fr (noot: Om resultaten te zien moet je een plaats opzoeken en je krijgt ook enkel de mogelijke jacht in de directe omgeving te zien. Grijs = jacht, Roos = geen jacht.)

  • Côte d'Or (21) en Haute-Marne (52): https://www.chasseinfo.fr (noot: Om resultaten te zien moet je een plaats opzoeken en je krijgt ook enkel de mogelijke jacht in de directe omgeving te zien. Oranje = jacht, Grijs = geen jacht. Bestaat ook als app)


De app Melckone toont real time informatie, maar die is afhankelijk van gebruikers die obstakels signaleren op het moment zelf. Een beetje zoals Waze voor autobestuurders. Je kan er dus niet op voorhand mee plannen.


Duitsland

Wie hoopt dat Duitsland het toonbeeld van informatieverstrekking zou zijn, die is eraan voor de moeite. Er bestaat geen online kaart waar je alle jachtgebieden en -data kan vinden. Niet nationaal, niet regionaal. Info kan je krijgen via de Landesjagdverbände (LJV), m.a.w. de jachtverenigingen per bondsstaat of de toeristische diensten van de regio waar je wil gaan wandelen. De LJV's kunnen je doorsturen naar de Kreisjagdverbände, vergelijkbaar met onze kantons, die beter op de hoogte zijn van de lokale jachtdata. Soms hebben ze die informatie echter niet digitaal, of is niet voor extern gebruik en dus niet in een mooi, leesbaar tabelletje gegoten.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Krijg het laatste nieuws, tips en updates in je mailbox.

bottom of page