top of page

Hoe nauwkeurig is GPS-tracking?

Meer en meer mensen gebruiken allerlei mobiele apps om hun wandelingen te "tracken". Zo krijgen ze zowel tijdens en na wandelingen tal van statistieken voorgeschoteld, zoals de afstand, hoogtemeters, tijd in beweging, gemiddelde snelheid, enz. Interessant! Maar ik vraag me af: "Hoe accuraat zijn die dingen?" Tijdens twee dagwandelingen (Hertogenwald-Brackvenn & Sart-Bernard > Dinant ) onderwierp ik twee apps gelijktijdig aan een test: Wikiloc en Komoot, die door heel wat wandelaars ook gebruikt worden.

Eerst en vooral moet ik verduidelijken hoe ik tijdens een dagtocht normaal mijn weg vind. Vroeger gebruikte ik papieren kaarten, maar omdat deze snel verouderd waren en de kosten voor de aanschaf snel opliepen, gebruik ik sinds enkele jaren een Franse app: Openrunner. Om een dagtocht te plannen teken ik op de webversie van die app mijn traject uit en verkrijg zo mijn GPX. Deze kan ik dan via de mobiele app raadplegen en samen met een OpenStreetMap-kaart downloaden voor offline gebruikt. Tijdens het wandelen maak ik echter nooit gebruik van een GPS-functie waarop ik in realtime zou kunnen zien waar ik me bevind, want dat ontneemt me het plezier om zelf mijn weg te vinden. Eén nadeel van mobiele apps is dat de kaarten minder nauwkeurig zijn dan een papieren topografische kaart. Maar over de voor- en nadelen van papieren kaarten en apps zal ik het in deze post niet hebben, dat is voor een andere keer.

Een app gebruiken om mijn vooruitgang te tracken en daarbij allerhande statistieken in realtime te krijgen is dus nieuw voor mij. Ik moet er even aan wennen dat ik bij het begin van mijn wandelingen eerst nog allebei de apps én geolocalisatie moet aanzetten om dan telkens een opname te starten. Tijdens dag 1 pauzeer ik de opname tijdens de lunch, maar vergeet die daarna verder te laten lopen. Eigenlijk hoef je de tracking niet te pauzeren, want beide apps tellen de tijd dat je stilstaat niet mee in de totale wandeltijd.


Eigenlijk hoef ik tijdens de wandeling zelf niks te doen. Ik raadpleeg nog steeds Openrunner op mijn oude vertrouwde manier om mijn weg te vinden. Op het einde van beide wandelingen zet ik de opnames stop en kan dan beginnen vergelijken. In dit artikel vergelijk ik de gemeten afstand, waypoints, hoogtemeters en wandelduur. Andere functionaliteiten van de apps heb ik dus niet getest.


Luchtfoto van wandelpad
Foto: © Google

Afstand

De beste manier om te begrijpen hoe (on)nauwkeurig tracking apps zijn, is door GPX-tracks over elkaar te leggen op een luchtfoto waarop je straten duidelijk kan zien. Ik kan dat ook met een topografische kaart doen, maar met een luchtfoto vond ik het interessanter.


Op de luchtfoto links heb ik drie tracks over elkaar gelegd. De felgele track is die die ik ter voorbereiding van mijn wandeling gemaakt heb en die ik zelf gebruik op mijn kaart zodat ik de weg kan vinden. Deze lijn ligt op deze foto exact op de asfaltweg.


Luchtfoto Dinant
Foto: © Google

De roze lijn is van Wikiloc, de oranje lijn van Komoot. Van ver lijkt het erop dat de drie lijnen mooi samenlopen, maar bij een detailzicht merk je al snel dat de roze en oranje lijnen bokkesprongen maken. Op deze foto gaat het slechts om luttele meters, waarbij vooral Wikiloc de gekste dingen doet. Maar beeld je eens in hoeveel extra meters dat scheelt over een wandeling van 30 kilometer of meer.

De foto rechts, van het einde van de wandeling in Dinant toont dat ook Komoot soms stevig de mist ingaat. Geen van beide tracking apps is dus onfeilbaar.


Dit waren uiteindelijk de gemeten afstanden per app:

Hertogenwald-Brackvenn

Wikiloc: 28,39 km Komoot: 27,7 km Openrunner: 27,2 km (manueel bepaald)

Sart-Bernard > Dinant

Wikiloc: 31,68 km Komoot: 31,0 km Openrunner: 30,6 km (manueel bepaald)

Voor de wandeling in het Hertogenwald is de vergelijking moeilijker te maken, maar als ik zie hoe de tracks gewoon kriskras door elkaar lopen en bochten maken die er niet zijn dan kan ik concluderen dat Komoot hier een klein streepje voor heeft op Wikiloc. Als referentie gebruik ik de manueel uitgestippelde tracks op Openrunner.

Waypoints

De regel is normaal gezien dat hoe meer waypoints een track heeft, hoe preciezer de afstandsmeting. Hier doet Wikiloc het eigenlijk beter dan Komoot:


Hertogenwald-Brackvenn

Wikiloc: 4796 waypoints Komoot: 2498 waypoints


Sart-Bernard > Dinant

Wikiloc: 5544 waypoints Komoot: 2852 waypoints


Je ziet dat Wikiloc dubbel zoveel waypoints aanmaakt dan Komoot, maar het is net dat wat Wikiloc - volgens mij - ook de das omdoet. Doordat het gebruik maakt van meer waypoints en het sowieso erg onderhevig is aan een sowieso onnauwkeurig GPS-signaal, legt Wikiloc een grotere afstand af wanneer het allerlei bochten begint te maken. Komoot is daarin veel directer.


Wikiloc (roos), Komoot (oranje)

Op deze schematische voorstelling heb ik dit enigszins overdreven voorgesteld om aan te tonen wat ik met bovenstaande bedoel.


Wikiloc (roze) maakt veel waypoints aan en daardoor krijg je extra afstand die je in realiteit nooit hebt afgelegd. Komoot (oranje) vangt minder vaak een GPS-signaal op, negeert zo als het ware mogelijke waypoints en trekt daarom directere lijnen. Eventuele omwegen en bochten worden zo in afstand gereduceerd. Dat maakt dat, terwijl Komoot ook onnauwkeurig is, de gemeten afstand uiteindelijk dichter bij de werkelijkheid kan liggen.


Hoogtemeters

Om te weten hoe correct de apps zijn als het om hoogtemeting gaat, ga ik eerst eens na of het hoogste en laagste punt dat beide apps aangeven wel kloppen. Dit zijn de gegevens volgens de apps:


Hertogenwald-Brackvenn

Wikiloc: hoogste; 644 meter, laagste; 376 meter

Komoot: hoogste; 680 meter, laagste; 430 meter


Sart-Bernard > Dinant

Wikiloc: hoogste; 305 meter, laagste; 101 meter Komoot: hoogste; 340 meter, laagste; 140 meter


Laagste punt:

De kaart hieronder links toont de brug over de Getzbach net naast het stuwmeer van Eupen. Dit is het laagste punt van de eerste wandeling. Je kan de hoogtelijn van 380 meter aflezen, maar er zijn nog twee lagere hoogtelijnen (telkens 5m hoogteverschil), wat erop duidt dat het brugje tussen 365 en 370 meter boven de zeespiegel ligt. Wikiloc zit er hier dus maar een kleine tien meter naast. Bij de Abdij van Leffe (kaart rechts) kan je de hoogtelijn van 100m zien (als je goed kijkt zelfs die van 95m) en ligt Wikiloc er met 101m dus heel dicht bij.


Kaarten: © NGI

Hoogste punt:

Het hoogste punt van de Brackvenn-wandeling ligt aan de N67-rijksweg, waar deze het Brackvenn doorsnijdt. Op dat punt zitten we op de kaart rond de 620 hoogtemeters. Wikiloc zit er maar 25 meter naast, Komoot de volle 60 meter. Op de wandeling naar Dinant stak ik volgens de topografische kaart van het NGI heel even de 285-meterlijn over. Ook in dit geval is Wikiloc het nauwkeurigst.

Stijging & Daling

Om nu na te gaan welke app de gewandelde hoogtemeters het nauwkeurigst weergeeft kan ik me enkel behelpen met wat ik in Openrunner aflees voor het traject dat ik tekende. Omdat het hoogste en laagste punt nog nauwkeuriger worden weergegeven (Hertogenwald-Brackvenn: 622m en 376m - Sart-Bernard > Dinant: 285m en 95m), neem ik Openrunner als referentie voor de berekening van de gewandelde hoogtemeters.


Hertogenwald-Brackvenn

Wikiloc: stijging; 441 meter, daling; 441 meter Komoot: stijging; 480 meter, daling; 510 meter Openrunner: stijging; 420 meter, daling: 420 meter

Sart-Bernard > Dinant

Wikiloc: stijging; 558 meter, daling; 673 meter Komoot: stijging; 610 meter, daling; 740 meter

Openrunner: stijging; 595 meter, daling; 710 meter


Voor de eerste wandeling, een luswandeling, verwacht je dezelfde stijging en daling. Toch slaagt Komoot erin om zomaar 30 meter extra daling mee te rekenen. In het Hertogenwald was Wikiloc dus accurater. Echter in de wandeling naar Dinant scoort Komoot verrassend beter, ondanks het feit dat het veel liberaler met hoogtemeters omgaat zoals eerder al bleek.


Wandeltijd

Om foto's te nemen of van een uitzicht te genieten sta ik regelmatig al eens stil. Blijkbaar is Komoot veel gevoeliger aan stilstand dan Wikiloc. Of dat echter zoveel beter is durf ik te betwijfelen. Dit is daarom onbeslist, omdat ik zelf niet nagegaan ben hoe vaak ik stil stond.


Hertogenwald-Brackvenn

Wikiloc: 5u26 Komoot: 5u17

Sart-Bernard > Dinant

Wikiloc: 6u12 Komoot: 6u05


Waar komen deze verschillen vandaan?

Om je positie te kunnen vastleggen moet jouw GPS-toestel of GSM (mobieltje) signalen kunnen ontvangen van meerdere satellieten die echter nooit in staat zijn om een positie helemaal tot op de centimeter exact te bepalen. Meestal gaat het om enkele meters verschil. Daarbij komt nog dat een signaal verloren kan gaan in verlaten streken, ravijnen, bergen, maar evengoed in bossen of dichter bij huis, in een stad waar bijvoorbeeld wolkenkrabbers het signaal kunnen beïnvloeden of zelfs tegenhouden.


De apps in kwestie gaan nooit doorlopend een GPS-signaal opvangen, maar eerder om de zoveel seconden. Wikiloc vangt veel frequenter een signaal op dan Komoot en toont dus ook meer waypoints. Zoals eerder gezegd zou je denken dat Wikiloc dan veel accurater is als het op het meten van de afstand aankomt, maar in mijn test zat Komoot met slechts de helft van de waypoints toch veel dichter bij de realiteit en maakte Wikiloc veel meer onnodige bochten en andere omwegen.


Mijn persoonlijke mening

Zoals je in dit artikel kon lezen variëren de apps qua nauwkeurigheid en kan je er niet van aan dat ze 100% exacte data genereren. Het zijn dus leuke gadgets die het bijhouden van jouw wandelingen en statistieken kunnen vergemakkelijken en die minder ervaren wandelaars kunnen helpen bij het zetten van hun eerste stappen.


Echter wil ik het belang van papieren kaarten nog eens onderstrepen. Indien je alleen vertrouwt op een GPS ben je niet in staat om kaarten te lezen. Wat als jouw toestel uitvalt of stuk gaat? Hoe kan je je weg dan nog terugvinden? In dichtbevolkte streken is dat uiteraard minder een probleem, maar wat doe je in de bergen of meer desolate streken? Denk daar dus aan voor je alleen nog op elektronische hulpmiddelen rekent.


NB: Dit artikel kwam niet tot stand op vraag van of met sponsoring van eender welke app. Alle bevindingen betreffen mijn reële ervaringen met de apps en zijn dus mijn persoonlijke mening.

 

Vond je dit artikel nuttig? Laat dan hieronder een commentaar achter en/of klik op het hartje helemaal onderaan rechts om te liken!




Interesse in meer Tips & Tricks? Klik dan op de gloeilamp hiernaast om alle artikels te lezen.


 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Krijg het laatste nieuws, tips en updates in je mailbox.

bottom of page