Tot tweemaal toe regende het vannacht en dat maakt dat ik deze ochtend best wat tijd nodig heb om uit de veren te geraken en mijn tent min of meer droog te krijgen. Van gastheer Pieter kreeg ik de bevestiging dat het vandaag een veel mooiere etappe wordt en daar kijk ik dus wel naar uit. Ik bedank hem en z'n familie voor de gastvrijheid en vertrek omstreeks 9 uur.
Ik bereik de GR na nog geen honderd meter. Rechts van mij dendert een trein over de spoorwegbrug van Grammene. Het zal u niet verbazen dat de brug tijdens de terugtocht in mei 1940 door Belgische troepen opgeblazen werd. Het duurde nog even voor de brug onder Duitse leiding hersteld werd. Op zijn beurt vernielde de bezetter de brug bij zijn aftocht in de zomer van 1944.
Langs de oevers van de oude Leiearm gaat het naar Deinze. De rivier Leie werd over de hele afstand tussen Kortrijk en Deinze rechtgetrokken en dat maakte volgens de overheid deze armen overbodig. Men wilde ze dempen, maar daar kwam verzet tegen. Op stafkaarten (zie afbeelding hierboven) kan je de oude loop van de rivier nog herkennen. Tussen Deinze en Gent volgt de Leie wel nog z'n oude bedding en tijdens de rest van deze etappe volgen we de golvende Leieloop herhaaldelijk.
Ik wandel Deinze binnen via de brug over het Schipdonkkanaal en het Kaandelpark. In het stadje ga ik even langs de supermarkt die wat van de GR af ligt aan de overkant van de Leie. Ik koop er nog wat dingen om de dag mee door te komen. Wanneer ik de GR terug vervoeg word ik ingehaald door twee lopers. Ze zien het wandelboekje in de zijzak van mijn rugzak steken en vragen zich af of ik de GR volg. Dat doe ik inderdaad. Zij zijn van plan om het traject tot Gent al lopend af te leggen. Dat zie ik me met mijn rugzak nog niet doen. Ik verlaat Deinze via het jaagpad. Ietsje voorbij het sas van Astene, aan de oude Leiearm, stop ik even en laat ook mijn tent verder drogen op een bankje.
Wat verder kom ik aan het Bos van Ooidonk en het gelijknamige kasteel. Het is hier wel mooi en ook de dreef naar het kasteel is prachtig. Zo kom ik bij enkele mooie oude huisjes in Bachte-Maria-Leerne. Bij Sint-Martens-Leerne steek ik de Leie over en kom ik in de rijkste gemeente van ons land aan: Sint-Martens-Latem. Eerst wandel ik via een villawijk naar deelgemeente Deurle. Hier zou je op het idee kunnen komen om de GR enkele honderden meters af te snijden, maar dan mis je de prachtige oude huisjes en de Sint-Aldegondiskerk in de Dorpsstraat. De huisjes zijn zo mooi gerestaureerd dat je de rijkdom er wel van voelt afstralen. Dat valt verderop flink tegen als ik langs de golfclub wandel en straat na straat villa's tegenkom. Gelukkig is daar nog de meander van de Leie bij Baarle. Hoewel de linkeroever hier ook volgebouwd is met villa's, is het wel een pittoresk stukje naar het veerpont van Baarle. Daar zet ik me even op het bankje en bestudeer de mensen die hier de boot nemen. Tenslotte kom ik aan in Latem City en daar is het een drukte van jewelste met de meest blitse auto's die er een parkeerplekje willen naast hun favoriete restaurant. Ze zouden maar eens een tiental meter teveel moeten stappen. Een dorp dat anders wel mooi oogt is volledig ingepalmd door de welvarende medemens. Bij het verlaten van Sint-Martens-Latem haal ik een familie in die eveneens op de GR wandelt. Hun etappedoel is Drongen.
Even loopt de GR langs de E40-autosnelweg en dat is toch een minder leuk stuk. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met wat volgt. Het pad langs de Leie kan ik wel smaken, al is het niet zo mooi dan het stukje na Drongen. Het dorpscentrum van Drongen is interessant, met een oude abdij en een impressionant oorlogsmonument. Daarna wandel ik via de Dijkweg langs de Oude Leie terug naar de Leie en zo verder naar Afsnee. Aan mijn linkerzijde zie ik het overstromingsgebied De Assels dat nu ook een natuurgebied is. Aan de overzetboot van Afsnee is het ook erg mooi met aan de overkant van de Leie enkele oude bakstenen huizen en z'n kerk, waarvan delen dateren uit de 12de eeuw.
Later op de dag kom ik te weten dat hier sinds donderdagavond een loper vermist werd. Zijn stoffelijk overschot werd enkele uren voor mijn passage teruggevonden. Ook al kenden we mekaar niet: RIP Pieter-Jan.
Een tweetal kilometer verder sta ik aan de spoorwegbrug over de Ringvaart van Gent. Nu hoor je de drukte van een (groot)stad ook weer. Ik volg de GR nog door de Blaarmeersen om dan in Gent naar het treinstation te stappen. Eigenlijk was ik van plan om nog drie à vier dagen door te stappen, maar ik heb me nog niet kunnen vergewissen wat de nieuwste coronamaatregelen inhouden en ook vond ik in Gent geen onderdak via Welcome to my Garden, noch in de jeugdherberg. Even de stad doorstappen om weer in het groen te zitten en dus een mogelijkheid te hebben tot bivakkeren zag ik niet zitten. De reeds afgelegde afstand was daarvoor te groot.
Gegevens wandeling:
Datum: Zondag 18/10/2020
Etappe: Grammene > Gent
Afstand: 38,4 kilometer
Stijgingsmeters: 105m Dalingsmeters: 105m
Weer: Bewolkt. Fris.