top of page
Foto van schrijverMichel

Een gids voor trektochten in België en de buurlanden

Nog geen plannen voor een mooie trektocht dit jaar? Je wil niet te ver weg en iets dat gemakkelijk te bereiken is? Misschien vind je in België of de buurlanden wel iet naar jouw zin? Wie "mooiste trektochten" intikt op Google, die zal steevast toplijstjes vinden met tal van tochten (vooral) in het verre buitenland, die ook wel tot de verbeelding spreken: de Laugavegur op Ijsland, de Kungsleden in Zweden, het Pacific Crest Trail in de Verenigde Staten, Te Araroa in Nieuw-Zeeland of de trek naar de Everest Base Camp. Dat soort tochten is ook niet voor iedereen weggelegd. Dat kan om financiële redenen zijn, misschien ook om ecologische of andere. Maar geen nood. Je hoeft soms niet ver of duur te reizen om fantastische avonturen te beleven. In deze blogpost maak ik een schuchtere poging tot een selectie in het zeer ruime aanbod in België en zijn buurlanden.



België

In België hebben we een uitgebreid netwerk aan langeafstandspaden. De bekendste zijn die die beheerd worden door vrijwilligers van Grote Routepaden in Vlaanderen en Sentiers GR in Wallonië. Hun markeringen, het zij de wit-rode voor intraregionale langeafstandspaden, het zij de geel-rode voor "lokale" rondes binnen één regio, zijn bij heel veel wandelaars gekend. In Vlaanderen heten die laatste Streek-GR's, in Wallonië GR de Pays. Meer info over padmarkeringen en wegwijzers vind je hier.


Enkele klassieke GR's zijn:

GR5

​2200 km (Gedeelte België: 385 km)

Loopt van Hoek van Holland (NL) naar de Nice (F) aan de Middellandse Zeekust. Daarbij doorkruist de GR Vlaanderen en Wallonië. Ik stapte de Belgische delen als dagtocht en doorkruiste de Vogezen en Alpen op de GR5.

GR12

1000 km

(Gedeelte België: 240 km)

​Klassieke wandelroute tussen Amsterdam (NL) en Parijs (F) waarbij je o.m. Brussel doorkruist.

GR16 - Sentier de la Semois

209 km

Deze GR volgt de loop van de Semois en wordt tot één van de mooiste GR's van België gerekend. Ik wandelde een groot deel van deze Sentier de la Semois in juni 2022.

GR56 - Sentiers de l'Est de la Belgique

157 km

Knappe wandelroute door de Oostkantons met verschillende vertakkingen en varianten. Je loopt er ook grotendeels door de slagvelden van het Ardennenoffensief in WO2. En vanaf midden april kan je er ook miljoenen narcissen bewonderen.

GR57 - Sentiers de l'Ourthe

211 + 67 km

​Van de bronnen van de Oostelijke en/of Westelijke Ourthe wandel je helemaal tot zijn monding in de Maas in Luik. Ook deze GR kan je makkelijk in kleine stukken delen indien je weinig tijd hebt. Eén van de mooiere stukken vind je tussen La Roche naar Gouvy.

GR128 - Vlaanderenroute

630 km

​De Vlaanderenroute begint aan de zandstranden van Wissant (F) en doorkruist Vlaanderen van west naar oost tot in Aken (D). In 2020 wandelde ik vier dagen op de GR tussen Ieper en Schellebelle en deed nog enkele delen als dagtocht.

GR129 - Dwars door België

560 km

Werd bij het grote publiek bekend door de tocht die TV-programmamaker Arnout Hauben in 2020 maakte. De GR129 doorkruist België van Brugge naar Aarlen diagonaal. Het is de langste GR op Belgische bodem.


Maar er bestaan in België niet enkel GR-paden waarop je mooie trektochten kan beleven. Zo zijn er o.a. volgende paden die echt wel de moeite zijn:

Entre Lesse et Lomme

78 km

Eén van de bekendste routes in de Ardennen. Dit lustraject wordt doorgaans in drie of vier dagen afgelegd, met overnachtingen op de drie bivakzones (op voorhand te reserven). Ik wandelde de ELL in 2020 twee dagen in tegenwijzerszin en ook een dagje in wijzerszin in 2021. De richting is van belang, want je komt enkel in wijzerszin padmarkeringen tegen. Een andere moeilijkheid is dat er geen drinkwater (tenzij met filter) noch een supermarkt voorhanden is.

Meer info: https://www.rando-lesse-lomme.be

Sentiers d'Art

140 km

Dit traject heeft ook zijn bestaansredenen. In de Condroz gelegen leidt dit pad jou langsheen kunstwerken vervaardigd uit natuurlijke materialen. Ze gaan met de tijd stuk en worden vervangen door nieuwe werken. Onderweg zijn er slaapmogelijkheden op bivakzones en kan je soms zelfs in de kunstwerken slapen. Ik denk graag terug aan de drie dagen die ik er vertoefde in 2021, tussen Ciney en Andenne.

Meer info: https://sentiersdart.be/nl

Eislek Trail

105 km

​Nog een klassieker in eigen land, al wandel je voor een groot stuk in het Groothertogdom Luxemburg. In de Ourthevallei loopt de Eislek vaak samen met de GR57. De Eislek Trail heeft het "Leading Quality Trail - Best of Europe"-certificaat.

Venntrilogie

109 km

De Oostkantons zijn vanaf de zomer van 2023 een wandelpad rijker. Dit nieuwe pad loopt van het drielandenpunt op de Vaalserberg tot Bütgenbach, daarbij drie verschillende landschappen doorkruisend. Ik wandelde de in opbouw zijnde route al in februari 2023 en was aangenaam verrast.

Meer info: https://www.ultimatehiking.net/venntrilogie

Transardennaise

153 km

Klassieke wandelroute tussen La Roche en Bouillon, langs Saint-Hubert.

Meer info: https://www.gta.be/nl/transardenseroute

National Park Trail Hoge Kempen

110 km

Het vernieuwe pad door het Nationaal Park Hoge Kempen is nu 110 ipv 74 kilometer lang en laat jou de meest spectaculaire kanten van de regio zien. Kreeg recent ook het label "Leading Quality Trail - Best of Europe".

Meer info: https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl/trail

HA Route

278 km

De vzw Hiking Advisor ontwierp een niet-bewegwijzerd traject tussen Eupen en Bouillon, dat volledig op de kaart te lopen is.

Meer info: https://hikingadvisor.be/ha-route

Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay

180 km

Een hele mond vol, maar een prachtige tocht waarvan ik in 2020 een deel stapte met Daniel, die volledige lengte deed. De Traversée heeft verschillende aftakkingen en is daardoor 180 km lang. De route zoals Daniel hem wandelde, van Hastière naar Macquenoise, is 120 kilometer lang. Slapen kan ik hier perfect op bivakzones, maar een plekje dient op voorhand gereserveerd te worden.

Rotsmuur van Le Hérou langs de Ourthe

Overnachten met de tent in België

Voor trekkers met de tent is een bivakplek vinden geen sinecure. Bivakkeren in de natuur mag volgens de geldende regels niet.


Gelukkig zijn er enkele initiatieven die helpen om legaal te bivakkeren. Enerzijds heb je bivakzones, afgebakende terreinen waarop je je tent mag plaats voor één nacht en tussen bepaalde uren. De regels verschillen van regio tot regio, maar gelukkig is er de website bivakzone.be van Luc Selleslagh. Daar vind je uitgebreide informatie over de verschillende bivakzones in België. De Entre Lesse en Lomme en de Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay (zie hierboven) zijn twee tochten met de nodige bivakzones.


En er zijn tuinen. Tijdens corona werd Welcome to my Garden opgericht. Via de website en app kan je in contact komen met mensen die hun tuin voor een nacht ter beschikking stellen. Een vergelijkbaar initiatief is Bivouac Chez Moi van de Club Alpin Belge. Beide iniatieven zijn specifiek op slow travellers, dus wandelaars en fietsers, gericht.


En dan zijn er uiteraard de klassieke overnachtingsplaatsen zoals campings, B&B's, hotels,...




Frankrijk

Onze zuiderburen hebben echt alles te bieden als het op wandelen aankomt. Frankrijk is met zijn duizenden kilometers aan kust, duinen, stranden, kliffen, vlak terrein, natuurparken, laaggebergte, middengebergte en hooggebergte erg compleet. Frankrijk is dan ook mijn favoriete wandelland bij uitstek.



Het GR-netwerk is in Frankrijk erg uitgebreid. Net na de tweede wereldoorlog werden de GR 3 en GR 1 opengesteld en al snel volgden vele anderen. Er zijn momenteel ongeveer 300 GR's over het hele land. De markeringen zijn dezelfde als bij ons: wit-rood voor GR's, geel-rood voor GRP's. Enkel in de Vogezen is dat een beetje anders. Daar is het gedeelte GR5 dat door de Club Vosgien onderhouden wordt aangegeven met een rode rechthoek. De meeste langeafstandswandelroutes zijn GR's of GRP's, maar sommigen, zoals de Haute Route Pyrenéene (HRP) zijn dat niet. Enkele mooie paden zijn de volgende:

GR5

​​2200 km (Gedeelte Frankrijk: 1560 km)

​Het grootste deel van deze route, die in Nederland vertrekt, loopt door Frankrijk. Onderweg wandel je door de prachtige Vogezen, de mooie Jura en als afsluiter de fenomenale Alpen. In 2018 en 2019 wandelde ik de hele GR5 door de Alpen, ook gekend als de Grande Traversée des Alpes. Eerder was ik ook al in de Vogezen.

GR10 - Grande Traversée des Pyrenées

900 km

​De klassieke route door de Pyreneeën, helemaal van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan, of andersom. Een veel ruigere en moeilijkere variant is de Haute Route Pyrenéene.

GR20 - Traversée de la Corse

180 km

​Deze klassieker door de Corsicaanse bergen mag niet ontbreken op de lijst, al is hij slachtoffer van zijn eigen succes. Wie even mooie alternatieven wil kan echt wel terecht op de GR5, of op de GR52, 54, 56, 58 en 738 (zie verderop in de lijst).

GR21 - Sentier des Falaises

195 km

Langs de imposante krijtrotsen van Étretat en de Albasterkust. Daarmee is alles gezegd ;-)

GR34 - Sentier des Douaniers

2000 km

​Wie fan is van kuststreken die zal in de Bretagne aan zijn trekken komen. De Bretoense kust is heel divers, met soms zandstranden, dan weer kleine, rustige baaien. Maar je kan er ook ruige delen met kliffen vinden en veel rotsen. Bekende delen zijn o.m. de Smaragdkust, de Roze Granietkust en het Presqu'île de Crozon. Ik wandelde in de zomer van 2017 het gedeelte het schiereiland Crozon tot de Pointe du Raz.

GR52 (Mercantour)

​98 km

​Van Saint-Dalmas-de-Valdeblore naar Menton aan de mediterraanse kust. Deze wordt vaak als alternatief en veel mooier einde van de Traversée des Alpes gewandeld. Dit deel gaat door de prachtige Mercantour met de Vallée des Merveilles en z'n historische rotsgravures, zoals de "Chef de Tribu".

GR54 - Tour de l'Oisans et des Écrins

188 km

Nog een prachtige tocht door de Alpen. Bij deze trek je door de Oisans en rond het massief van de Écrins. Hoogste punt is de Col de l'Aup Martin met zijn 2761m hoogte. Het zuidelijke deel tussen Vallouise en La Chapelle is ook redelijk ruig.

GR55 (Vanoise)

55 km

​Deze korte GR verbindt Tignes met Modane en kan genomen worden om een deel van de GR5 af te snijden. Je loopt door de prachtige, diep uitgesneden vallei van de Leisse, het Lac des Vaches en de Col de la Chavière. Op mijn Alpendoortocht in 2019 nam ik deze route en heb het me niet beklaagd. Foto's en verslagen vind je hier en hier.

​GR56 - Tour de l'Ubaye

158 km

Loopt een 30-tal km met de GR5 gelijk. Heel wat blikvangers zoals het Lac du Lauzanier, de Pas de la Cavale, de Salse Morene, de Col des Fourches en de Tête de la Sestrière.

GR58 - Tour du Queyras

110 km

Een "korte" lustocht door de Queyras in de Franse Alpen. Het hoofdtraject is 110 kilometer lang, maar er zijn enkele knappe varianten langs o.a. de Col des Thures en de Col d'Urine op de Frans-Italiaanse grens. Hier vind je een verslag van de tocht die ik met Sasha in 2023 ondernam.

GR70 - Chemin de Stevenson

​275 km

Wie liever het rustieke Frankrijk opzoekt, die is op de Chemin de Stevenson aan het goede adres. Mooie natuur, veel vergezichten, slaperige dorpen en een Zuid-Frans gevoel. Ik beleefde in juli 2022 acht fantastische stapdagen in het spoor van Stevenson.

GR120 - Sentier du Littoral

290 km

De Opaalkust is door Cap Blanc Nez erg bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder mooi. Lange en brede zandstranden, duinen, natuurgebieden,... Het is er allemaal. Rond Duinkerken moet de GR noodgedwongen door het minder interessante hinterland. Klik hier voor het verslag van de vierdaagse die ik hier in 2018 wandelde.

GR223 - Tour du Cotentin

610 km

Ook weer eentje voor kustlopers. Langs de stranden van D-Day naar de soms erg ruige westkust van de Cotentin met het prachtige duinenmassief van Baubigny en de kliffen van Carolles-Champeaux om te eindigen aan de Mont-Saint-Michel.

GR400 - Tour des Volcans du Cantal

180 km

De GR400 is een beetje apart, in die zin dat hij eigenlijk uit 5 lussen bestaat dwars door het vulkaanlandschap van de Auvergne. Laat je de overlappende stukken achterwege kom je op een afstand van ongeveer 135 km. Toppers zijn o.m. de Brèche de Roland en Puy Mary.

GR738 - Traversée de Belledonne

125 km

De GR20 op Corsica wordt al eens omschreven als het zwaarste wandelpad in Europa, maar de GR738 moet niet onderdoen. In de Belledonne moet je nog meer hoogtemeters overbruggen (70 m+/km tegenover 63m+/km) en er zijn onderweg niet zoveel bemande refuges als op Corsica. Dat betekent dus dat je je maaltijden goed moet plannen. Ik ondernam in 2021 een mislukte poging om de Traversée tot een goed einde te brengen. Mijn knie dacht er anders over.

GR Tour du Mont Blanc

​160 km

​Ook de Tour du Mont Blanc is een GR en zelfs één van de oudste, ontstaan in 1951. Maar net als de GR20 ook slachtoffer van zijn succes. De naam Mont Blanc spreekt bij velen tot de verbeelding en dus wordt die maximaal uitgemolken. Het pad is prachtig, dat valt niet te ontkennen. Maar wil je in betrekkelijke rust wandelen, dan moet je heel vroeg of heel laat op het seizoen gaan, dus on juni of september. Wie in de refuges wil slapen boekt zijn plaatsen best niet last-minute.

Tour des Glaciers de la Vanoise

Tour du Mont Thabor

75 km

Een prachtige GRP voor liefhebbers van afgelegen berglandschappen. En ook ideaal voor wie niet met de tent wil trekken, maar liever in een refuge slaapt. Wie wil kan onderweg ook de 3178 meter hoge Mont Thabor beklimmen.

De GR34 in de Bretagne heeft ook wel wat te bieden!

Overnachten met de tent in Frankrijk

Frankrijk is op vlak van bivakmogelijkheden een waar paradijs - toch als je het vergelijkt met België en de andere buurlanden. Er zijn natuurlijk plaatsen waar je niet mag bivakkeren. Denk maar aan beschermde bossen, langs wegen, in de bebouwde kom of langs de kust. Sommige gemeentes verbieden elke vorm van vrij overnachten op het hele grondgebied. Ik denk daarbij onder meer aan de gemeente Luc op de GR70.


Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen wildkamperen en bivakkeren. Lees zeker dit artikel over wildkamperen en bivakkeren om het verschil te begrijpen. En het is belangrijk dat je het verschil kent, want in de meeste Franse natuurparken is het eerste totaal verboden, terwijl het bivakkeren er wel kan. Per natuurpark kunnen de regels verschillen. Zo mag je in de Vanoise enkel naast bepaalde refuges je tent opzetten. In de Cevennen, de Mercantour en de Écrins mag het ongeveer overal, zolang je dit tussen 19u en 9u doet, op minstens een uur wandelafstand van de dichtstbijzijnde autoweg.


De prachtige Vanoise

Duitsland

Op vlak van wandelpaden heeft Duitsland ook veel in petto. De regio's zijn erg divers en je komt er bijna elk soort landschap en reliëf tegen dat je je maar kan wensen.


Het aanbod is - en dat is mijn persoonlijke mening - wel niet zo overzichtelijk als dat in Frankrijk. Elke regio heeft een "verein" of organisatie die belast is met de plaatselijke activiteiten, waaronder het wandelen. En behalve zogenaamde "Hauptwanderwege" (HWW of HW) zijn er ook nog andere langeafstandspaden die niet tot de HWW's behoren. In de Eifelregio heb je bijvoorbeeld 16 HWW's van de Eifelverein, maar de Eifelsteig of de Wildnis Trail behoren daar niet toe. Een blik op het aanbod van o.a. de Eifelverein, Schwarzwaldverein, Sauerländischer Gebirgsverein, Schwäbischer Albverein en Erzgebirgsverein kan al een eind helpen. En dan zijn er nog tal van andere initiatieven.


Zandsteengrot langs de Eifelsteig

In Duitsland zijn er enkele kwaliteitscertificaten of -labels die verleend worden aan wandelwegen, waaronder "Top Trails of Germany", "Qualitätsweg Wanderbares Deutschland" en het "Wandersiegel Prämiumweg".

Hieronder een lijstje met enkele toppers:

Eifelsteig

​313 km

Dicht bij huis en makkelijk bereikbaar. Van Kornelimünster bij Aachen naar Trier, door mooie Eifellandschappen en kleine dorpen en stadjes. In de zomer van 2020 deed ik de hele tocht via de aanlooproute vanuit Aachen.

Meer info: https://www.eifelsteig.de

Moselsteig

​365 km

​In de Moezelvallei kan je niet alleen wijn drinken. Met de Moselsteig van Perl tot Koblenz kom je langs de mooiste dorpen en grandioze uitzichten over de rivier.

Meer info: https://www.visitmosel.de/wandern

Rothaarsteig

155 km

​Kort maar krachtig door het zuidelijke Sauerland. Wie er enkele dagen tussenuit wil in de natuur, op een niet platgelopen pad zal hier zijn ding vinden. In september 2022 deed ik de hele Rothaarsteig van Brilon naar Dillenburg.

Meer info: https://www.rothaarsteig.de

Sauerland Höhenflug

​250 km

Een tocht die minstens zo mooi is als de Rothaarsteig. De Höhenflug heeft twee startpunten, namelijk Altena en Meinerzhagen en gaat tot Korbach.

Meer info: https://www.sauerland-hoehenflug.de

​Rheinsteig

​320 km

De rechteroever van de Rijn levert het decors van dit pad. Wijnheuvels, burchten, smalle paden, rotsen, bossen,... Je krijgt het allemaal op je bord. Net als lekker eten trouwens ;-). Een alternatief is de Rheinhöhenweg die vaak naar de heuveltoppen gaat, maar even goed tegen de rivier aanschurkt, op beide oevers.

Meer info: https://www.rheinsteig.de

De oude stadsmuur van Hillesheim op de Eifelsteig

​Saar-Hunsrücksteig

410 km

Van Perl aan het drielandenpunt Frankrijk-Luxemburg-Duitsland naar de Rijn, waarbij dorpen en steden zoveel mogelijk vermeden worden. Je trekt door twee prachtige natuurparken en wie wil kan de Geierley-hangbrug over.

Meer info: https://www.saar-hunsrueck-steig.de

Westweg

285 km

​De Westweg was het eerste langeafstandspad in Duitsland en is meer dan 120 jaar oud. Je doorkruist er hele hele Zwarte Woud van noord naar zuid, of andersom, van Pforzheim naar Basel. Vanaf Titisee-Neustadt kan je kiezen tussen een westelijke en oostelijke variant. De oostelijke is ietsje minder mooi.

Alternatieven zijn de Mittelweg (233 km) en Ostweg (245 km) die quasi parallel lopen en ook in Pforzheim vertrekken.

Meer info: https://www.schwarzwald-tourismus.info/erleben/wandern/fernwandern/westweg

​Malerweg

115 km

Eén van de meest indrukwekkende tochten die je in Duitsland kan wandelen is de Malerweg in de Sächsische Schweiz, vlak tegen de grens met Tsjechië. Het landschap bestaat uit geërodeerde zandsteengebergte en dat levert spectaculaire uitzichten op.

Meer info: https://www.saechsische-schweiz.de/malerweg

​Schluchtensteig

​119 km

Deze tocht ontleent zijn naam aan de verschillende kloven ("Schluchten") waar je doorheen wandelt in het Zwarte Woud. Tien jaar geleden wandelde ik het gedeelte van Schluchsee naar Blumberg, door de Wutachschlucht en ik was best wel onder de indruk. Bergriviertjes, rotsen, smalle passages, ladders en trappen. Je vindt het er allemaal.

Meer info: https://www.schluchtensteig.de

​Goldsteig

660 km

Van Marktredwits naar Passau door het Oberpfälzer Wald en het Bayerischer Wald. Je kan daarbij ook kiezen uit een moeilijkere noordelijke variant door het middengebergte, of de lagergelegen zuidelijkere variant.

Meer info: https://www.goldsteig-wandern.de

Maximiliansweg

416 km

Een 20-tal dagen van Lindau aan de Bodensee naar Berchtesgaden door bondsstaat Beieren. Onderweg wandel je langs meren, over bergen en graten en kom je ook langs het fantasiekasteel van Neuschwanstein.


Overnachten met de tent in Duitsland

Per bondsstaat zijn de regels anders. In de bondsstaten Beieren, Berlijn, Bremen (niet op velden), Hamburg, Hessen, Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts is het overnachten niet uitdrukkelijk verboden. Alle andere bondsstaten hebben wel zo'n verbod. In het bos en in natuurreservaten mag je over het algemeen niet overnachten in heel Duitsland.


Gratis bivakzones aanbieden zit in Duitsland nog niet ingebakken. Zo kan je bijvoorbeeld in de Eifel wel terecht op bivakzones, maar moet je deze op voorhand reserveren en betalen. Ook langs de Forststeig in Sachsen kan je bivakkeren op daartoe voorziene plaatsen.


In Duitsland bestaat er een initiatief zoals Welcome to my Garden bij ons, namelijk 1Nite Tent. Het systeem is hetzelfde als dat van WTMG, maar wel gratis. Het is wel niet zo uitgebreid als WTMG met "slechts" een kleine 1500 tuinen in Duitsland en een hondertal verspreidt over de hele wereld.


Groothertogdom Luxemburg

Luxemburg heeft heel wat moois te bieden. Je moet weten dat het noorden van het land deel uitmaakt van het Ardennen-Eifel-plateau dat geprangd ligt tussen de Maas in het westen en de Rijn in het Oosten. Dat deel heet de Ösling, of om het op zijn Luxemburgs te zeggen: Éislek. Dan weet je meteen ook waar de naam "Eislek Trail" vandaan komt. Het grotere zuidelijke gedeelte van Luxemburg valt onder het Gutland. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Sûre en de Our. Die laatste vormt voor een groot deel de meanderende grens tussen Duitsland en Luxemburg.

Müllerthal Trail

​112 km

​Het Müllerthal Trail is met stip de bekendste wandelroute in Luxemburg. De drie luswandelingen zijn in totaal 112 kilometer lang en kunnen gecombineerd worden tot een heuse trektocht. De bewegwzijzering is uitstekend en het pad heeft een "Leading Quality Trail - Best of Europe"-certificaat. Wel opletten voor de drukte soms. In 2022 wandelde ik met mijn zoon lus 2 in twee dagen.

Meer info: https://www.mullerthal-trail.lu/nl

Eislek Trail

106 km

Loopt deels door België en Luxemburg. Een redelijke recente route die intussen erg geliefd is bij veel wandelaars omwille van de mooie natuur, uitzichten en afstand. Heeft het certificaat van "Leading Quality Trail - Best of Europe".

Meer info: https://escapardenne.eu

Lee Trail

53 km

Ligt in het verlengde van de Eislek Trail. Een redelijk korte, maar erg pittige tocht die je doorgaans in twee of drie dagen kan afleggen. Ik wandelde hem reeds in 2017 toen hij nog niet zo bekend was bij het grote publiek. Net als zijn dubbel zo lange zusje heeft de Lee Trail een het "Leading Quality Trail - Best of Europe"-certificaat.

Meer info: https://escapardenne.eu

GR5

​​2200 km (Gedeelte Luxemburg: 180 km)

De GR naar de Middellandse Zee gaat een stukje door Luxemburg en volgt de grens van het Groothertogdom met Duitsland.

Kasteel van Bourscheid langs de Lee Trail

Nederland

GR's zijn in Nederland beter bekend onder de naam Lange-Afstand-Wandelpaden of LAW's. Deze zijn genummerd van 1 tot 17 en gebruiken dezelfde wit-rode markeringen als onze GR's. Hierbij drie paden die het verkennen waard zijn:

Pieterpad

500 km

Het Pieterpad (LAW 9) is wellicht één van de bekendere LAW's. Het 500 kilometer lange traject loopt van Pieterburen aan de Waddenkust tot de Sint-Pietersberg in Maastricht. Vele Nederlandse wandelaars lopen het Pieterpad en vervolgen dan hun weg op de GR5 tot Nice (F).

Veluwe Zwerfpad

360 km

Geen LAW, maar een SP of streekpad. Het Veluwe Zwerfpad loopt in een lus door het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Dutch Mountain Trail

101 km

​Ook geen LAW, noch een SP; maar een relatief nieuw pad dat over meerdere toppen loopt in de provincie Zuid-Limburg. Verwacht geen bergen, ondanks wat de naam doet vermoeden, maar desondanks een flink avontuur voor iedereen wandelaar met meer dan 1500 positieve hoogtemeters.


 


Vond je dit artikel nuttig? Laat dan hieronder een commentaar achter en/of klik op het hartje helemaal onderaan rechts om te liken!



Interesse in meer Tips & Tricks? Klik dan op de gloeilamp hiernaast om alle artikels te lezen.


Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Krijg het laatste nieuws, tips en updates in je mailbox.

bottom of page