In een nieuwe reeks blogartikels ga ik het hebben over de uitrusting die ik gebruik en wat mijn ervaringen ermee zijn.
Tijdens mijn laatste vier trektochten, de driedaagse op de GR15 tussen Houffalize en Aarlen, de GR16 tussen Florenville en Monthermé, de GR70 Chemin de Stevenson, en de Rothaarsteig gebruikte ik een nieuwe rugzak: de Gossamer Gear G4-20.
Over het merk
Voor wie het merk niet kent: Gossamer Gear is een klein Amerikaans bedrijf dat sinds een kleine 20 jaar lichtgewicht trekkingsuitrusting produceert. Zo maken ze o.m. rugzakken en tenten van erg goede kwaliteit. Al enkele jaren verdiep ik me in de wereld van de lichtgewicht uitrusting en zo kwam ik uit bij merken zoals Zpacks, Gossamer Gear en Granite Gear. Van die laatste heb ik al enkele jaren een 60L-rugzak. Omdat ik merkte dat de inhoud daarvan op veel van mijn tochten gewoon te groot is, zocht ik naar iets nieuws. En zo kwam ik bij een veel kleiner en ook lichter model van Gossamer Gear uit, de G4-20.
Gewicht en volume
De G4-20 is een rugzak met gewicht van 709 gram en een inhoud van 42 liter. Zoals bij alle merken, betreft dit het totale volume en dus van alle compartimenten, zijzakken, enzovoorts samen. Zo heeft het hoofdcompartiment een inhoud van slechts 30 liter, terwijl de zijzakken en het net vooraan in totaal 12 liter kunnen vatten. Laten we wel wezen: als je niet met de grootste tent, de meest volumineuze slaapzak en 5 weken voeding onderweg bent, dan past echt wel alles in die rugzak. En ja, ik kon zowel mijn tent, mijn matje als mijn slaapzak kwijt in de rugzak. Ik moest dus niets aan de buitenkant bevestigen. Ook voeding voor 2 à 3 dagen autonomie ging er makkelijk in.
Draaggewicht en comfort
Het moet ook gezegd dat een lichtgewicht rugzak niet gemaakt is om super zware ladingen te dragen. Enerzijds omdat dit soort rugzakken geen frame heeft en te zware ladingen ten koste zullen gaan van de duurzaamheid. Anderzijds zal ook het draagcomfort eronder lijden. Gossamer Gear geeft dat ook aan. 13,6 kg is het maximale gewicht dat je met de G4-20 mag dragen en voor het comfort blijf je best onder de 11,3 kg. Met het basisgewicht van net geen 6 kilogram van mijn uitrusting heb ik dus heel wat manoeuvreerruimte voor bijvoorbeeld extra water en voeding wanneer dat nodig zou zijn. Ik droeg tijdens de drie tochten maximaal 10,5 kilogram, voeding en drank incluis. Je hoeft geen schrik te hebben dat de G4-20 te fragiel is, want hij is gemaakt van een stevig 70-denier Robic-nylon, dat dubbel zo sterk is dan gewoon nylon.
Minimalisme
Zoals ongeveer alle lichtgewicht rugzakken is de G4-20 zeer minimalistisch ingericht en dat is ook wat voor mij telt. Iemand die veel compartimenten en zijzakken nodig heeft of de rugzak vooraan wil kunnen openritsen, die zal de G4-20 maar niks vinden. Ik vind het hoofdcompartiment met een roll-topsluiting, het enorme meshvolume vooraan, de twee zijzakken, het kleine compartiment bovenaan de zak en de twee heupgordelzakjes voldoende praktisch. Meer nog, tegenover mijn oude Gossamer Gear VC60 is het zelfs pure luxe. Op de VC60 had ik geen zakjes op de heupgordel, noch een ritsbaar compartiment! Tot pakweg een jaar geleden was één van de zakjes op de heupgordel van G4-20 een simpele mesh, maar dat bleek weinig populair bij de gebruikers en sindsdien hebben beide zakjes een ritssluiting.
In de meshzak vooraan kan ik kledij kwijt dat ik bij de hand wil hebben, zoals een regenjas of -broek, maar ook het buitenzeil van mijn tent als die nog moet drogen. De ene zijzak is ook hoger dan de andere. Persoonlijk vind ik dat niet ideaal. Waar ik bij de VC60 beide zijzakken makkelijk kon bereiken zonder mijn rugzak uit te doen, kan ik dat nu slechts aan één zijde iets nemen. Op zich niet getreurd, want dat is gewoon een kwestie van aanpassen. Het rugpand bestaat uit een simpel schuimmatje dat je kan gebruiken om op te zitten. Er is geen enkele vorm van ventilatie aanwezig in de rug, dus stevige zweters zullen dat al minder fijn vinden.
Wie load lifters zoekt, die is er ook aan voor de moeite. Omdat de zak eigenlijk niet boven de schouders uit komt, is dat ook geen must. De dunne compressie-elastiekjes aan weerszijden van de zak en de spanriemen houden de lading, bij een juiste invulling, netjes op hun plaats. Wie nog wat gewicht wil besparen kan de spanriemen aan beide zijden en de bovenkant van de rugzak gemakkelijk wegnemen. De roll-top sluit je dan gewoon door de gespen aan beide uiteinden in elkaar te klikken.
Minpunt
Enig minpuntje dat ik momenteel kon ontdekken, na bijna 650 kilometer intens gebruik, is dat de verankering van de de bovenste spanriem ter hoogte van het kleine compartiment me erg fragiel lijkt. Wanneer ik die strak aantrek lijkt die naad enorm onder druk te staan. Ik ben benieuwd of die het op lange termijn zal houden. Tot nu toe alvast wel. En verder ziet de rugzak er, op wat gebruikssporen na, nog zeer goed uit.
© Gossamer Gear
De juiste maat
In de winkel testte ik zowel de medium- als de large-versie. Uiteindelijk koos ik voor die eerste, omdat die mijn schouder beter omsloot. Ik kocht de rugzak aan bij Lecomte Alpirando in Elsene (Brussel), waar ze ook nog andere modellen van Gossamer Gear hebben, zoals de Mariposa 60 en de Gorilla 50 met verwijderbaar frame. Het merk maakte een handige video om te helpen bij het passen en kiezen van de juiste maat. De medium is normaliter gemaakt voor mensen tot 1m80.
Prijs
Omdat Gossamer Gear niet aan massaproductie doet en de rugzakken moeten overkomen uit de Verenigde Staten, ligt de gehanteerde verkoopsprijs van de G4-20 in Europa rond de €225-250.
Specificaties Gossamer Gear G4-20 (medium)
Gewicht | 709 gram |
Inhoud | 42 liter (30 + 12) |
Maximum draagcapaciteit | 13,6 kilogram |
Comfort draagcapaciteit | 11,3 kilogram |
Materiaal | 70D en 100D Robic nylon |
Mijn bevindingen
De G4-20 is een uitstekende rugzak voor (minimalistische) trekkers die op zoek zijn naar robuustheid, kwaliteit en volume. Geen tierelantijntjes. Gewoon een rugzak die aan basisbehoeftes van elke wandelaar voldoet. Het draagcomfort is opmerkelijk goed voor een frameless backpack. Ik zal er alvast nog vele kilometers van kunnen genieten.
Noot: dit is een onafhankelijke review. De rugzak werd met eigen middelen aangekocht en de review kwam op eigen initiatief tot stand.