top of page

Dagtocht: Van Sourbrodt naar Monschau via GR14 (17,7 km)

Foto van schrijver: MichelMichel

De GR14 is een welbekende route die vanuit Frankrijk bij Courbion de Belgische grens oversteekt en dan via Bouillon, Saint-Hubert, La Roche en Stavelot de Ardennen doorsnijdt om tenslotte in Monschau aan te komen. Omdat ik op een weekdag in Monschau moest zijn, vond ik er niets beter op dan er een stuk te voet naartoe te wandelen. Op een weekdag rijdt er immers geen directe bus vanuit Eupen naar Monschau. Dan maar te voet vanuit Sourbrodt.


Een nieuw knuppelpad door het veen

Aan het vroegere station Sourbrodt langs de Vennbahn stapte ik uit de bus en toog naar het noorden door een mooi stuk veengebied. Drie jaar geleden wandelde ik hier door een diepe sneeuwlaag op kapotte en gezonken knuppelpaden. Met geld uit een Europees fonds werden er in de Hoge Venen en elders in Wallonië intussen verschillende paden hersteld. Dat langs de Helle door de Fagne Wallonne is het bekendste, maar dit stukje veen van Grand Troupa/Bosfagne is ook mooi en kreeg eveneens een fonkelnieuw pad. Met droge voeten bereik ik dan ook een breder pad dat parallel loopt aan de Rur (in het Frans: Rour), dezelfde rivier die enkele kilometers oostwaarts in Duitsland gestuwd wordt. De Rur ontspringt tussen Mont Rigi en de Botrange op zo'n 670 meter hoogte in de Fagne Wallonne. Een eind verderop ligt het Camp des Russes. Zoals de naam doet vermoeden werden hier tijdens WOII Russische krijgsgevangenen tewerkgesteld in erbarmelijke omstandigheden. Sommigen van hen overleefden het niet en liggen nu begraven op het kerkhof van Nidrum.


Een orthodox kruis aan het Camp des Russes

De volgende acht kilometer gaan over een mix van geasfalteerde wegen en brede verharde bospaden. Niet leuk om op te wandelen, maar je loopt wel door een mooi landschap. Enerzijds kapbos, anderzijds veengebied. Zo krijg je op de Hardt ook een mooi uitzicht op de Fagne de Clefaye in het westen.


Een blik op de Fagne de Clefaye

En dan sta je ineens aan de Richelslei. Een mooie rotsformatie van enkele tientallen meters lang en zo'n tien meter hoog midden in het bos. De rots wordt getopt door een kruis van 6 meter hoogte en anderhalf ton zwaar, het zogenaamde Kreuz im Venn. Via een trap kan je naar een kruis. Een vrij uitzicht op de omgeving heb je er wel niet. Aan de noordzijde van de rotsen is er een kleine nis met een Mariabeeld.


Richelslei met Kreuz im Venn
Kreuz im Venn

Van de Richelslei loopt een klein slingerend pad door het bos in noordoostelijke richting. Dit maakt geen deel uit van de GR14, maar vind ik een leukere optie. Zo kom je aan de eigenaardige grens met Duitsland. Volgens het Verdrag van Versailles van 1919 moest Duitsland als verliezer van de Eerste Wereldoorlog de kantons Eupen en Malmédy afstaan aan België, bovenop de herstelbetalingen. Ook de Vennbahn ging aan België. En dat zorgt er op verschillende plaatsen voor dat een smalle strook België, de Vennbahn dus, door Duits grondgebied snijdt. Zo ontstonden vijf Duitse exclaves (van noord naar zuid): Roetgen, Lammersdorf, Rückschlag, Mützenich, Ruitzhof. Je wandelt langs grenspaal 675B op de grens tussen België en de exclave Mützenich. Dan steek je de Vennbahn over en kom je definitief in Duitsland.


Goed gecamoufleerde grenssteen 675B
Brug over de Ermesbach op weg naar het pad langs de Rur

Je ziet Kloster Reichenstein aan je rechterzijde liggen, maar wij hebben oog voor een klein pad dat afdaalt naar de Ermesbach en dan parallel loopt aan de Rur, die je aan het begin van de wandeling bent overgestoken. Het pad is, zeker in het begin, leuk om te wandelen. Bij het naderen van de afslag naar de Ehrensteinsley wordt het breder. Daar kan je overigens kiezen of je de loop van de rivier volgt of de steile klim naar het uitzichtspunt. Volgens mij loont de klim de moeite, al is het uitzicht er redelijk beperkt. Dan daal je geleidelijk aan af naar Monschau om meteen weer te klimmen naar de imposante burcht van Monschau, waar o.a. de jeugdherberg is gevestigd. Een trap brengt je naar het hart van het gezellige stadje. Je kan rondkuieren en genieten van de vele restaurantjes en cafés.


Kruis op de Ehrensteinsley

Dan nog een laatste inspanning die loont. Je verlaat het toeristische hart en trekt via de Leichengasse de Kierberg op, ten westen van het stadje. Hier heb je een mooi uitzicht op Monschau. Aan dat uitzichtspunt verlaten we de GR's en Eifelsteig en nemen een klein pad door wat ze hier het Stadtpark noemen. Dat leidt naar een ander mooi uitzichtspunt op de burcht en stadsgedeelte Burgau, waar het eindpunt van de wandeling ligt.


Monschau

Gegevens wandeling:

Datum: 7 mei 2024 Startplaats: Bushalte Sourbrodt Gare

Eindplaats: Bushalte Monschau Burgau

Pad: GR14 + eigen route

Afstand: 17,7 kilometer

Stijgingsmeters: 250m

Dalingsmeters: 389m

Bereikbaarheid: Bus

GPX: klik hier 

Verhard - Onverhard: 33,0% - 67,0% 


Belangrijk om te weten:

Monschau is enkel in het weekend makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit België. Omdat de laatste bus (lijn 385 van de TEC) van Monschau naar Eupen al vroeg vertrekt is het aangeraden deze wandeling in omgekeerde richting te doen, dus van Monschau naar Sourbrodt. In Sourbrodt heb je bussen naar de stations Verviers Central en Eupen (lijnen 390 en E23 van de TEC) tot later in de namiddag.


Kaart en Hoogteprofiel:


Foto's:


bottom of page