Na de stembusgang van 13 oktober trok ik met mijn zoon Sasha onmiddelijk met de trein richting Ardennen, voor een korte wandeling tussen Franchimont en Pepinster. Voor het parcours kozen we grotendeels de GRP573 en zijn varianten, specifiek die van de Hoëgne en de aanlooproute naar Pepinster, waar de Hoëgne in de Vesder uitmondt.
Het land van Theux, waar deze prachtige wandeling grotendeels doorgaat, bevindt zich in het meest noordwestelijke deel van de geografische Ardennen, aanleunend tegen het Hoge Venenplateau. Je wandelt hier desondanks toch niet door een typisch Ardennenlandschap. Alles doet denken aan de Condroz, met langgerekte heuvelruggen en wijdse zichten.
Meteen na aankomst in het stationnetje van Franchimont zien we de kasteelruïne reeds uittorenen boven de bomen. Het kasteel is ons eerste doel. Om het te bereiken steken we eerst de Hoëgne over, die hier samenvloeit met de Wayai. Aan de voet van de heuvel waarop het kasteel ligt volgen we een smal pad dat geleidelijk aan stijgt in oostelijke richting. Dan gaat het via een iets breder pad rechtstreeks naar de ingang van het kasteel. Een bezoek aan het van oorsprong 12de -eeuwse kasteel van Franchimont is meer dan de moeite waard. Voor een klein bedrag kan je er heel het bouwwerk bezoeken, inclusief steile trappen die naar de veel lager gelegen kazematten leiden. Het grootste deel van wat je ziet dateert uit het begin van de 16de eeuw. De oudste delen zijn de muren van het eerste kasteel en de donjon uit de 12de en 13de eeuw, net als een toren die tegen de donjon aangebouwd werd en nogal flink overhelt. Kinderen kunnen meedoen aan een leuke fotospeurtocht en ik geef toe dat ik het als volwassene ook een fijn extraatje vond. Vrijwilligers van de vzw Compagnons de Franchimont houden zich trouwens al meer dan 50 jaar bezig met de restauratie van het imposante bouwwerk. (Meer info over het kasteel en de vzw vind je hier).
Na het interessante bezoek aan het kasteel dalen we af naar Marché, een deelgemeente van Theux. Daar zijn nog heel wat oude huizen te vinden zoals het Maison du Bailli (Baljuwshuis) uit de 16de eeuw. Een trap leidt ons naar volgende beklimming, op zich niet zo steil maar het kruipt wel in de beentjes. Af en toe vangen we een glimp op van het kasteel. We zijn nog geen 3 kilometer ver, maar gezien het late vertrek uit Brussel en het kasteelbezoek is de tijd rijp voor een middagpauze. We hebben hier een redelijk mooi uitzicht vanop een bankje. Na de lunch gaat het naar Theux, met een mooi vergezicht tijdens de afdaling. In Theux trekt de Saints-Hermès-et-Alexandre-kerk de aandacht. Dit bouwwerk gaat terug tot de 11de en vooral de versterkte toren valt op. We verlaten Theux via een klein steegje en beginnen aan een lichte klim. Nadat we de N62 een eerste keer oversteken merk ik een kleine herdenkingsplaat op voor de BSD, de Belgische Strijdkrachten in Duitsland. Van 1946 tot begin jaren 2000 had België immers legereenheden gestationeed in Duitsland. Ruwweg de zuidelijke helft van de bondstaat Noordrijn-Westfalen kwam in Belgische handen. Eerst zat de BSD er als bezettingsmacht, nadien als onderdeel van de NAVO tegen een mogelijke aanval uit het oosten. Waarom de herdenkingsplaat hier staat en niet elders, kan ik niet meteen zeggen.
De volgende drie kilometer gaan door sterk glooiend landschap. Bij het naderen van Tancrémont moeten we door een veld en onder prikkeldraad door. Zo bereiken we een bosje dat uitmondt op de weg tussen Rondehaye en Raborive. Hier heb je ook weer een mooi uitzicht op het landschap en kan je herkennen welke weg je volgde vanuit Theux. Een klein steegje en een doorgang in een haag brengen ons naar het bos dat het Fort van Tancrémont omgeeft. Het fort werd midden jaren 1930 samen met de forten van Eben-Emael, Battice en Aubin-Neufchâteau als extra verdediging tegen een nieuwe Duitse aanval. Rond Luik bestond er al een fortengordel van voor de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal van fort Eben-Emael is bekend. Dat werd vrij snel ingenomen door de Duitsers na het begin van de vijandelijkheden op 10 mei 1940. Tancrémont hield daarentegen 19 dagen stand, tot 29 mei 1940, m.a.w. 1 dag na de Belgische capitulatie. Vandaag kan het fort en het bijhorende museum bezocht worden op de eerste zondag van elke maand, van april en oktober. Pech voor ons, want het is de tweede zondag van de maand. Het pad loopt rond het zuidelijke deel van het fort. Je kan zeer goed de gracht en koffer IV zien. Een koffer of caponnière is een schietpositie in de buitenste grachtboord die de toegang tot de gracht verhindert door direct vuur.
Het smalle pad loopt over in een breder bospad dat ons zuidwaarts richting Fourneau brengt, met alweer een mooi uitzicht op het landschap. We dalen af richting Hoëgne. Een deel van de helling waarlangs het pad loopt is weggeslagen, maar kan alsnog worden bewandelt. Voorzichtigheid is wel geboden als je niet 5 meter lager in de Hoëgne wil belanden. We blijven de loop van de rivier volgen, al moet je bij Haut Sarts kort een stukje door bewoond gebied.
Eigenlijk heb je verderop een voetgangersbrug over de Hoëgne, maar die heeft de overstromingen van juli 2021 niet overleefd. De hele Vesdervallei kwam toen blank te staan door de hevige regenval en een slecht beheer van de stuwdam van Eupen. Het water steeg in sneltempo tot op de eerste verdieping van de huizen in het laagste deel van de gemeente. Zeven inwoners overleefden de ramp niet. Aan de oever van de Vesder werd voor hen een monument opgericht.
Om toch aan de overkant te geraken moet je klimmen. In zig-zag gaat het omhoog tot de wijk Mousset. Via een steile straat daal je uiteindelijk naar de spoorwegbrug over de Hoëgne en kom je in het centrum van Pepinster. Bij het bereiken van de Rue Neuve kan je links afslaan om het monument te bezichtigen, of meteen naar rechts en dan via de Rue Louis Formantin en Rue Albert 1er naar het station van Pepinster.
Gegevens wandeling:
Datum: Zondag 13 oktober 2024
Startplaats: Station Franchimont
Eindplaats: Station Pepinster
Pad: GRP573 + eigen route
Afstand: 14,8 kilometer
Stijgingsmeters: 424m
Dalingsmeters: 459m
Bereikbaarheid: Trein
GPX: klik hier
Verhard - Onverhard: 41,7% - 58,3%